Európai Mézes Reggeli

Európai Mézes Reggeli

2022. november 19-én, szombaton iskolánk is csatlakozott azon 900 hazai intézmény soraiba, ahol megrendezték az Európai Mézes Reggeli nevet viselő programot. Magyarországon először 2014-ben a Szlovén Mézes Reggeli példájára szervezték meg, mára pedig számos uniós tagország is csatlakozott az immáron 15 éve működő kezdeményezéshez.

Az idei évben a nyitóeseménynek a siófoki Beszédes József Általános Iskola adott otthont, az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága, valamint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület támogatásával.

A méhészek minden év novemberének harmadik hetében tartják az eseményt, melynek legfőbb célja, hogy a helyi egyesületeken, termelőkön és megyei szaktanácsadókon keresztül a gyerekek megismerkedhessenek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal, a méz jótékony hatásaival, valamint a méhek a mindennapi életben betöltött szerepével.

A hagyományokhoz híven idén is számos programmal készültek a pedagógusok, illetve a méhészek a gyerekeknek.

A napot az ebédlőben kezdtük, ahol az osztályok mézes kenyeret reggelizhettek, hozzá pedig mézes teát fogyaszthattak.

Helyi termelők, méhészek érkeztek hozzánk, akik nem csupán a munkájuk során használt eszközöket hozták el bemutatni, de a citromsárga-fekete színű ruhákba öltözött diákokat egy-egy üveg mézzel is megajándékozták. A gyerekek lehetőséget kaptak tőlük, hogy testközelből átélhessék a mindennapjaikat, hiszen beöltözhettek a munkájuk során használt ruhákba is. Mind ezek mellett számos fotóval, érdekességgel, izgalmas feladatlapokkal és hasznos információkkal is készültek a „nagy napra”.

A diákok nagyon élvezték a programokat, rengeteget tanultak, külön öröm volt nekik, hogy az interaktív feladatokon keresztül ők is bekapcsolódhattak az előadásokba. Mindemellett pedig hasznos is volt a nap számukra, hiszen sok információval gazdagodtak.

Köszönjük szépen Bakóné Terike néninek, Márkus Irénkének és Borisné Dömsödi Mártának, hogy a hasznos információkkal, fotókkal, érdekességekkel, a hozott eszközökkel, kedvességükkel, nyitottságukkal, és nem utolsó sorban a rengeteg mézzel hozzájárultak a program sikerességéhez.

Hiszünk benne, hogy a gyermekkorban megszerzett ismeretek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő nemzedéke felismerje a kaptár lakóinak környezetvédelemben és a fenntartható mindennapokban betöltött szerepét, s védelmüknek fontosságát. Ezért bízunk benne, hogy a következő években is hasonló sikerekkel zárhatjuk majd az Európai Mézes Reggeli programját.