Hattyúk tava – színházi előadás

Október 4-én a Cecei Általános Iskola 1-4. osztálya a Nektár Színház: Hattyúk tava című zenés-táncos mesejátékát tekinthette meg a helyi Művelődési Házban. Az előadás – melyet J.K.A. Musäus: Az elrabolt fátyol című műve ihletett – egy csodálatos mesevilágba repítette a gyerekeket. Sőt, még bennünket, pedagógusokat is teljesen elvarázsolt.

A darabban 5 szereplő vett részt, s nem csupán előadásmódjuk, de a használt jelmezek, kellékek, a díszlet, valamint az előadás során felcsendülő zene – mely a híres orosz romantikus zeneszerző, Pjotr Iljics Csajkovszkij azonos című balett szvitjében is szerepel – is hozzájárult ahhoz, hogy mi, nézők minél inkább beleélhessük magunkat a történetbe. A történetbe, melynek cselekménye rengeteg izgalmat rejtegett magában, s nagyon sok meséhez hasonlóan ebben is a jó és rossz közötti ellentét adta az alapvető konfliktust. Végül azonban a jó oldal – ez esetben az igaz szerelem – győzedelmeskedik a rossz – a gonosz átok – felett.

Azt gondolom, hogy a mai világban az alsós korosztály számára különösen fontos a régi, hagyományos mesék, cselekményszálak megismertetése, felelevenítése. Ennek egy nagyon jó eszköze az említett színdarab, mely nem csupán egy fantáziavilágba kalauzolja a gyerekeket, de a szemük elé is varázsolja ezt a világot.

Nagyon örültünk neki, hogy részesei lehettünk ennek a varázslatnak, s bízunk benne, hogy sok hasonló élményben lehet még részünk a későbbiekben.