Iskolában az Erdő Program

Iskolában az Erdő Program

2024 februárjában iskolánk pályázott az Iskolában az Erdő Program felhívására.

Ez a program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének kvóta felhasználásából valósul meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásában.

Örömmel tölt el bennünket, hogy iskolánk is sikeresen pályázott erre a programra, így március 18-án diákjaink nagy lelkesedéssel vettek részt egy jó hangulatú, játékos foglalkozáson, amelynek során széles körű ismereteket szereztek a fenntarthatóságról, az erdők növény- és állatvilágáról, megértették az erdő élőlényeinek egymásra utaltságát.

Az „Iskolában az erdő” program célja a környezeti nevelés segítése a köznevelésben. A programban részt vevő intézményekbe az Országos Erdészeti Egyesület által minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai látogatnak el, ahol egy tanítási napon, 3 csoportban,  interaktív foglalkozást tartanak az erdő és a fenntarthatóság témakörében.

Iskolánkba Szegedi Viktória, erdei iskola vezető helyettes látogatott el a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.képviseletében.

Viktória szemléletes módon magyarázta el mind az alsós, mind a felsős gyerekeknek, hogy miért jó, hogy mohos a fák törzse, mi történik a lehullott ágakkal, milyen állatok élnek az erdőkben. Rávilágított arra is, hogy milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában, mit ad nekünk az erdő, mit tanít nekünk a fenntarthatóságról.

Elmagyarázta a gyerekeknek, mit csinál egy erdész, mivel tölti az idejét általában, hogyan viselkedjünk az erdőben.

A foglalkozás felhívta tanulóink figyelmét a természettel való törődés fontosságára, az élményszerű tanulás során tovább mélyültek ismereteik erről az életközösségről.

A program során a szervezőktől egy oktatási csomagot is kaptunk, amelyben megtalálható a Fedezd fel velünk a hazai erdőket! – Magyarország puzzle, A kutyafáját! – Erdőgazdálkodj okosan! kártyajáték, számos ismertető és szakmai anyag, a Szaktudás Füzetek, egy alsó tagozatosoknak szóló mesekönyv, továbbá egy összeszerelhető rovarhotel, melyet a Természettudományos Tálentum Műhely foglalkozásán szerelnek majd össze a felsős tanulók.

Köszönjük szépen a lehetőséget, a sok ismeretet és élményt!