Jutalomkirándulás Budapestre

A Cecei Általános Iskola tanulói 2022. október 18-án egy jutalomiránduláson vehettek részt a fővárosban. Az iskola sikeresen pályázott a „Szikla” Múzeumi Közhasznú Alapítvány által kiírt SZIKLA-UTI-2022 kódszámú pályázatra, amely alapján a nyertes iskolák egy tanulócsoportja ingyenesen látogathatja meg a Budapest I. kerületében található Sziklakórház Atombunker Múzeumot és egyéb kísérőprogramokban is részesülnek. Az iskola döntése alapján a kiránduláson azok a felső tagozatos diákok vehettek részt, akik az előző tanévben kitűnő vagy kiváló tanulmányi eredményt értek el, illetve azok, akik jelentős mennyiségű közösségi munkát végeztek az iskola érdekében.

Ennek köszönhetően a kirándulás napjának reggelén 25 gyermekkel és három kísérő tanárral indultunk a Cecei Vasútállomásról a budapesti Keleti pályaudvarra. Már a vonatozás is élmény volt néhány diáknak, akik ritkán utaznak ezzel a kényelmes tömegközlekedési eszközzel. Első állomásunk az Országház épülete volt, ahol egy vezetett programon ismerkedhettünk meg a csodálatos épület történetével, amely során még az egykori felsőházi üléstermet is felkereshettük.

A kupolacsarnokban a koronázási ékszereket vehettük szemügyre, majd a Parlamenti Múzeumban zártuk a sétánkat. Ezután felkerestük a Kossuth téren található Trianon-emlékművet, ahol megkerestük a településeink nevét is. Kirándulásunk következő állomása a Mátyás Templom volt, amely bejárása során megismerkedtünk a gótikus építészeti stílus jellemzőivel.

Ezután kerestük fel a Sziklakórház Múzeumot, amely a Budai Várhegy gyomrában található egykori szükségkórház és óvóhely történetét mutatta be. Az intézményt a 2. világháború idején adták át és sajnos a háború idején nagyon fontos feladatot látott el a sebesültek és betegek ellátásában. A látogatás kezdetén egy rövidfilm segítségével idézték fel a létesítmény történelmi szerepét. A kórházat a háború után kibővítették és korszerűsítették, majd a hidegháború évtizedeiben óvóhellyé alakították át egy esetleges atomtámadás esetére. Ehhez kapcsolódott az atomfegyverek történetéről szóló tárlat. A különböző történelmi korszakok jellemzőit az eredeti berendezési tárgyak, eszközök, felszerelések, illetve korhű egyenruhákba, felszerelésekbe öltöztetett viaszbábúk segítségével, látványosan és élethűen mutatja be a múzeum. A tartalmas látogatások után, még egy ebédet is elfogyaszthattunk egy közeli étteremben, majd egy népszerű játszótéren mozogtuk le a bevitt kalóriákat. Késő délután, kellőképpen elfáradva a Déli Pályaudvarról indultunk haza egy mozgalmas és élményekkel teli nap után.

Köszönjük a Szikla Alapítvány jelentős anyagi támogatását, amelynek köszönhetően meg tudtuk valósítani ezt a színvonalas programot.