Márton-nap

Márton-nap a Cecei Általános Iskolában

Szent Márton történetét és a hozzá kapcsolódó szokásokat már régről ismerjük. Immár hagyománnyá vált iskolánkban, hogy minden évben megemlékezünk erről a jeles napról.

Hosszú, egyhetes előkészület előzte meg ezt a sikeres napot. Márton-nap alkalmából libakészítő pályázatot és „Száz liba egy sorba …”  iskolai Guinness rekord felhívást tettünk közzé.

A gyerekek az ötletet a vártnál is nagyobb lelkesedéssel fogadták és lázas készülődésbe kezdtek kreatív segítőkész szüleikkel együtt. Örömmel néztük, hogy napról napra szebbnél szebb alkotások érkeztek. Mindezeket a bejárathoz helyeztük el, így belépéskor mindenki megcsodálhatta a növekvő libacsapatot, ami emelte a gyerekek által készített dekoráció látványát.

Egész héten alsó és felső tagozaton egyaránt órákon különböző feladatokon keresztül emlékeztek meg e jeles napról. Megismerkedtek Márton püspök életével, jótéteményeivel, valamint a Márton-naphoz kapcsolódó népi hagyományokkal, időjóslatokkal. A kicsik technika órán lámpást, libákat, „libakoronát” készítettek. Számoltak, olvastak, játszottak, énekeltek a libák segítségével. Sötétedés után libalámpást helyeztek el a bejárathoz.

Elérkezett a nagy nap. Reggel libagágogás várt bennünket, jelezvén, hogy megvagyunk. Tanítás előtt, akinek volt kedve kipróbálhatta a libatollal írást. A 2. szünetben elindultunk a csarnokba a rekord felállítására. Mindenki izgatottan állt sorban, feltette a libakoronát és kapott egy sorszámot a belépés előtt. A 100. sorszámnál még hosszú sor kígyózott a folyosón. Összesen 160 libuska jelent meg, énekelte el a „Száz liba egy sorba..” dalt. Jó hangulattal, örömmel vettük a rekord felállítását.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

Ezt szerettük volna elkerülni, így a 3. szünetben „libás lakomára” hívtuk a gyerekeket. Libazsíros kenyérrel és forró teával fogadtuk őket. Köszönjük szépen a felajánlást, Soós Józsefnek a Soós Gabona Kft tulajdonosának a kenyeret, és Family – Diner Kft tulajdonosának Poszpischil Lászlónak a libazsírt, amivel támogatták programunkat. Mindenki jól érezte magát, senki nem távozott éhesen.

Remek hetet, napot töltöttünk el.

A következő napokban kihirdettük a pályázat eredményeit. 61 szépséges liba érkezett. Mindenkinek megköszöntük a munkáját emléklappal, oklevéllel. „Legkreatívabb libakészítő” címeket osztottunk ki. Libasütit, emlékmatricát kaptak a szorgalmas gyerekek.

Köszönjük szépen mindenkinek, aki segítette és hozzájárult hetünk, napunk remek lebonyolításához.

Horváth Ágnes, Horváthné Horváth Irén, Tanka Csaba