Pénz7 az 1.a osztályban

Beszámoló az 1.a osztály PÉNZ 7 országos témahéthez csatlakozó programjairól

Első osztályosként első alkalommal találkoztunk a PÉNZ 7 programjaival az iskolában, de úgy gondoltam, hogy nagyon fontos már korán elkezdeni a pénzügyi tudatosság fejlesztését a gyerekek kompetenciáinak sorában.

Hétfőn beszélgettünk arról, hogy miért is van szükségünk pénzre, milyen pénz fajták vannak, hogy sok országban más pénzeket használnak stb. Ügyesen megállapították, hogy fontos, amikor más ország pénzeit használjuk, hogy forintra is átváltsuk, hogy az mennyit érhet a mi fizetőeszközünkkel, mert könnyen pórul járhatunk!

Megbeszéltük azt is, hogy vannak fémpénzek és papírpénzek, és melyiknek mi a sajátossága.

A bankkártya fogalma is előkerült és nagyon ügyesen elmondták, hogy a szüleiknek van, és hogy fizetésre használják, egyszerűbb használni stb.

Mivel egész héten a pénzügyi tudatossággal foglalkoztunk, azt is megbeszéltük, hogy péntekig saját Petákokat lehet gyűjteni az órákon, hiszen a munkáért „fizetést” jár ebben az esetben is.

Megfogalmaztuk, hogy akkor kaphatnak Petákot, ha valami olyan feladatot végeznek el, olyan tevékenységet valósítanak meg, amiért saját maguknak kell megdolgozniuk.

Pénteken az egész héten gyűjtött Petákokat elvásárolhatják, vagyis a munkájuk eredményéből ajándékokat vehetnek. Jól meg kell majd gondolniuk, hogy mit vesznek, hiszen sok szempontot kell majd figyelembe venniük a vásárlás előtt!

Kedden folytattuk a PÉNZ 7 témahetet, matematika órán egy ppt segítségével számoltunk, sok feladattal lehetett Petákokat gyűjteni. A gyerekek maguk is hoztak pénzeket és bankkártyákat, amiket megnézegettünk.

Kedden és szerdán nyílt órákra vártuk a szülőket, így ők is részesei voltak a témahetünknek.

Énekórán megtanultuk Az én elmentem a vásárba c. dalt, aminek kapcsán elemeztük, hogy olyan csak a mesékben van, hogy nem fogy el a pénzünk. Ha vásárolunk valamit, akkor sajnos fogyni fog a pénztárcánk tartalma, ezért kell „tudatosan vásárolnunk”..

Előkerült az AKCIÓ fogalma, aminek jelentését nagyon ügyesen megfogalmaztak és azt is elmondták, hogy érdemes akkor vásárolni, ha egy kicsit olcsóbb a termék.

Boldogan számolgatták a Petákokat, rakosgatták ide-oda, és ennek kapcsán megbeszéltük, hogy a pénzünkre is vigyázni kell, nem hagyjuk a padon, nem tesszük egyik zsebünkből a másikba, mert nem találjuk meg, elveszíthetjük, és kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Az érték fogalmáról is beszéltünk.

Sokat számoltunk és énekeltünk.

A versmondásért is Petákokat kaphattak a gyerekek, hiszen a Petőfi emlékévhez kapcsolódva megtanultuk Az anyám tyúkja című verset, amit mindenki elő is adott.

Többen készítettek otthon perselyeket is, amit az iskolai projektbe küldtünk kiállításra. Nagyon ötletes kis pénzgyűjtők születtek, ami mindenkinek tetszett!

Az iskolai köszönetnyilvánításon elismerő lapocskát kapott minden diák és 10 forintot a perselyébe, hogy otthon folytassa a gyűjtögetést a témahétnek megfelelően. Nagy öröm volt látni a lelkesedésüket!

Az egész heti Peták gyűjtögetés eredményeként pénteken már sok Petákkal gazdagodtak a gyerekek. Sajnos volt, aki elvesztette, volt, aki eljátszotta a Petákokat, de ez is tanulság a pénzügyeinkkel kapcsolatban, amit meg kell tanulnunk.

Az elsős gyerekek nagyon gondosan, végig gondolva, elemezgetve „vásárolgattak”, és mindenkinek sikerült a Petákjait beváltani.

Úgy gondolom, hogy az elsős korosztály sajátosságainak megfelelően kapcsolódtunk be az országos PÉNZ 7 témahétbe, és igyekeztünk többféle megközelítésben is érinteni a témát.

Remélem, hogy mindenkihez eljutottak a PÉNZ 7 fő gondolatai, és céljai!