Víz világnapja

Víz világnapja a Cecei Általános Iskolában

Március 22. a Víz világnapja minden évben egy kicsit ráirányítja a figyelmet vizeink megbecsülésére, védelmére. Igen sokféleképpen lehet a vizeinkről gondolkodni. Ezen a héten számos program kapcsolódott a víz témaköréhez.

 Az iskola tanulói egy óraközi szünetben közös énekléssel – Hej, Jancsika, Tavaszi szél vizet áraszt….. – is felhívták a figyelmet erre a jeles napra.

Az alsós tanulók tanórákon különböző vízi élőlényeket, növényeket, állatokat készítettek, amelyekből vizes élőhellyé varázsolták az aulát.

A felső tagozatos természetjárók kerékpár túra során felkeresték a település környékén található vizes élőhelyeket, ahol a kora tavaszi élővilággal ismerkedhettek meg.

A 2. évfolyamosok Szekszárdra utaztak a SÍ ELEK programra, ahol először a Sió csatornáról, majd a horgász-és csónakázó tó mellett a vizes élőhelyek növényeiről, állatairól, a pihenésben betöltött szerepükről is beszélgettek.

Meghirdetésre került vízi jármű készítése különböző technika alkalmazásával, melyre számos látványos, ötletes alkotás érkezett, melyek az iskola alulájában kerültek kiállításra. Nagyon jó látni, hogy a téma a családokat is megmozgatta, együtt gondolkodtak, munkálkodtak a témával kapcsolatban.

Az „Öltözz kékbe” felhívásra nagyon sok diák jött kék színű ruhába, így a flashmob nagyon látványosra sikeredett, melynek során a víz kémiai jele, a H2O rajzolódott ki az udvaron.

Iskolánkat egy három fős 7. és 8. osztályos tanulókból álló csapat (Demeter Levente, Szabó Zoltán Márk, Szeder Márk) képviselte a Székesfehérváron megrendezésre kerülő „Megyei Víz Világnapi „versenyen, ahol 3. helyezést értek el.

A megvalósult tevékenységek szervesen hozzájárultak a diákok környezettudatos magatartásának formálásához, fejlesztéséhez.

Csajtané Szabó Ágnes, Gyánó Gabriella, Kaczné Lajtos Judit