Fűszerspirál készítése

Fűszerspirál építése a Cecei Általános Iskolában az Alba Fructus Gyümölcslégyártó Kft. támogatásával

A 2021/22-es tanév tavaszán sikeresen pályáztak az akkori 4. évfolyamosok Szabóné Várady Katalin támogatásával egy iskolai fűszerspirál létrehozására, aminek terveit közösen dolgozták ki.  Az Alba Fructus Gyümölcslégyártó Kft. nem csak finom gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, hanem zöldségekkel, fűszerekkel is foglalkozik, ezért írták ki a fűszernövények népszerűsítésére a pályázatot iskolások részére.

 A pályázat megvalósítása során 2023. májusában megérkeztek a kért fűszernövények az iskolába, amiknek elültetéséhez szükségessé vált a téglából készült spirál elkészítése. A felhívásra Móré Laci bácsi, iskolánk egyik pedagógusának, Fülöpné Móré Boglárkának az édesapja felajánlotta, hogy neki vannak olyan téglái, amit felhasználhatnának az építők. Szabó László és Várady-Szabó Márton elkezdték a munkát, melynek részfolyamatai a képekben követhetők a leginkább, hiszen a tájolástól, a kijelöléstől kezdve átgondolt, megtervezett folyamat következett.

A spirál elkészítése után feltöltötték földdel a téglából készített belső területeket.

Az alkotás a növények beültetésével vált teljessé, amiben a mostani 5. évfolyamos lányok segédkeztek, hiszen ők voltak a megálmodói az iskolai fűszerspirálnak.

A jól előkészített talajba citrom illatú kakukkfű, levendula, menta, citromfű, oregánó, majoránna, curry, tárkony, zsálya, rozmaring és kakukkfű „költözött be”.

A fűszernövényeket alaposan meglocsolták, hogy jól érezzék magukat a Cecei Általános Iskola csodaszép parkjában!

Szeretnénk nagy köszönetet mondani a megvalósításban segítő, támogató Móré Laci bácsinak, Szabó Lászlónak és Várady-Szabó Mártonnak!

Segítségükkel ingyenesen tudtunk fűszerspirált készíteni az iskolában, aminek megtekintése, tanulmányozása reméljük, hogy sokaknak örömet szerez majd!

Szabóné Várady Katalin, tanító