Halloween nap

Október 28. napján került megrendezésre iskolánkban a

 „Halloween” – AZAZ A TökÖS napunk.

   A hazánkban nem ünnepi nap az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert számos iskolában Magyarországon. Az angolszász vidékekről származó szokások, csendben belopództak a mi októberünkbe is. A bulizós és játékos hangulatú harsány elemekkel, és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt. Ennek apropóján gondoltunk egy nagyot, és elhatároztuk, hogy bemutatjuk tanulóinknak miről is szól ez az időszak, és hogyan ünnepelnek más nemzetek ezekben a napokban. Felkutattuk a tökfaragás, töklámpás készítés magyar hagyományait, melyekkel megismertettük tanulóinkat is. Például, hogy „András apó”, hogyan ijesztette el a török hadat a támadástól kifaragott, vicsorgó töklámpásaival. Fontos megemlítenünk, hogy nagyon ügyeltünk arra a nap szervezése során, hogy a gyerekek ne találkozzanak ijesztő figurákkal, jelmezekkel, ezért nálunk csinos boszik és vicces szellemek várták őket az aulában, a tantermek dekorációin egyaránt.

   A reggeli érkezést követően az osztályok tantermeikben kezdték a napot. Rengeteg finomság került az asztalokra a kedves szülők jóvoltából. A napot megelőző héten gyűjtöttük a faragott halloween tököket, és különböző kategóriákban biztosítottunk nevezési lehetőséget. Rengeteg nevezés érkezett, nehéz munkája volt a zsűrinek. Díjaztuk a legnagyobb és legkisebb, legkreatívabb, leghagyományosabb, legfélelmetesebb, legötletesebb, legrücskösebb, legvirágosabb, legnőiesebb, és leglyukasabb kifaragott mesterműveket is, ezeken kívül pedig természetesen a legtöbb „halloween-i” figurát vadászó osztályokat. Az emléklapokat és a hozzá járó nyalánkságokat tanulóink a szünetről visszatérve vehetik majd át.  

 Színezőkkel, angol és magyar nyelvű szókereső játékokkal, kódoló rejtvénnyel, „Bingoval”, és különböző kézzel elkészíthető az ünnephez kapcsolódó művekkel munkálkodhattak tanulóink a tanórák keretein belül. A tanteremi foglalkozásokat a szünetekben udvari játék követte, hiszen a „Halloween hunting” nagy népszerűségre tett szert a gyermekek körében már a tavalyi esztendőben is. A feladat az volt, hogy levadásszák, megtalálják, az előre elrejtett halloween-i figurákat az iskola udvarának területén. Az osztályfőnökök voltak a gyűjtők, hozzájuk kellett szaladni a fellelt találatokkal. A szünetekben felváltva még várta őket a méltán népszerű „puncs” kóstolás is mindenki nagy örömére, hiszen az egész iskolát ismét bejárta a fahéjas, csillagánizsos, gyümölcsös illatfelhő.  

    Ezen a napon a gyerekek megismerhették tehát a kelta és ír eredetű, de nyomokban ókori római elemeket is tartalmazó, hiedelemvilághoz kapcsolódó ősi ünnepet. Ettől függetlenül azonban, tanulóink jól tudják, hogy Magyarországon, keresztény hazánkban az október végi, november eleji napok az elhunyt szeretteinkért gyújtott gyertyák fényében való emlékezésről szólnak leginkább.

A mozgalmas nap után mosollyal az arcunkon, puncs ízzel gazdagodva búcsúztunk el egymástól, jó pihenést kívánva a jól megérdemelt, őszi szünetre.

Köszönetet mondunk a sok segítségért, az ötletekért, a dekorációkért, különösen Ollmann Juditnak és Koncz Tímeának.

 Összességében elmondhatjuk, hogy „tök jól” sikerült ez a nap (is) az iskolánkban.

Iskolánk vezetősége és pedagógusai nevében:

Ráczné Pincési Julianna, Szalai Lászlóné és Fülöpné Móré Boglárka