Halloween

Halloween nap

2022. október 29.

Október 29. napján került megrendezésre iskolánkban a

 „Halloween” – Tök jó napunk.

   A hazánkban nem ünnepi nap az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert számos iskolában Magyarországon. Az angol szász vidékekről származó szokások, csendben belopództak a mi októberünkbe is. A bulizós és játékos hangulatú harsány elemekkel, és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt. Ennek apropóján gondoltunk egy nagyot, és elhatároztuk, hogy bemutatjuk tanulóinknak miről is szól ez az időszak, és hogyan ünnepelnek más nemzetek ezekben a napokban.

   A reggeli érkezést követően az osztályok tantermeikben kezdték a napot. Rengeteg finomság került az asztalokra, voltak osztályok, akik maguk készítették el a reggeli finom falatokat. A napot megelőző héten gyűjtöttük a halloween tököket, és különböző kategóriákban biztosítottunk nevezési lehetőséget. A felsősöknek és az alsósoknak is készült PPT diasor, melyet vetítés keretében olvashattak el, hallgathattak meg, majd egy quiz segítségével tesztelhették is megszerzett ismereteiket a Halloweenről. Színezőkkel, szókereső játékokkal, és különböző kézzel elkészíthető az ünnephez kapcsolódó művekkel munkálkodhattak a reggeli órában. Ez alatt zajlott a „Trick or Treat” nevű játék is, mikor is osztályonként három gyermek járta az iskolát bekopogtatva minden tanterembe és irodába, hogy édességet gyűjtsön saját csoportjának. A tanteremi foglalkozásokat udvari játék követte, a „Halloween hunting” nagy népszerűségre tett szert a gyermekek körében. A feladat az volt, hogy levadásszák, megtalálják, az előre elrejtett halloween-i figurákat az iskola udvarának területén. (Melyek még a mai napig előbukkannak 😊 ) Az osztályfőnökök voltak a gyűjtők, hozzájuk kellett szaladni a fellelt találatokkal. Ezt követően a tornacsarnok és a tornaterem lettek a nap további helyszínei, ahol is különböző sportversenyekkel, és nagyszerű váltó vetélkedőkkel várták tanulóinkat kollégáink. A gyermekek vegyes csapatokban, örömmel játszottak, versengtek egymással, mindenféle kiegészítőt húztak, vontak, cipeltek, gurítottak, dobtak, és még seprűn is „repültek” stb. A szünetben még várta őket a „Halloween bowling”, és a méltán népszerű „puncs” kóstolás is mindenki nagy örömére, hiszen az egész iskolát bejárta a fahéjas, csillagánizsos, gyümölcsös illatfelhő.                           Mindezek után természetesen a díjeső vagy csokoládéeső sem maradt el, hiszen különböző kategóriákban díjaztuk tanulóinkat emléklappal és nyalánkságokkal. Legnagyobb és legkisebb halloween tök, a legötletesebb töklámpás, legmókásabb dísztök, a legtöbb tököt hozott tanuló, a legcsúnyább tök, legtöbb jelmezbe öltözött gyermekek osztálya, a legtöbb halloween figurát vadászó osztály, és a versenyeken legtöbb pontot kapott csapatok felső és alsó tagozaton.

    Ezen a napon a gyerekek megismerhették tehát a kelta és ír eredetű, de nyomokban ókori római elemeket is tartalmazó, hiedelemvilághoz kapcsolódó ősi ünnepet. Ettől függetlenül azonban, tanulóink jól tudják, hogy keresztény hazánkban az október végi, november eleji napok az elhunyt szeretteinkért gyújtott gyertyák fényében való emlékezésről szól leginkább.                              A mozgalmas nap után mosollyal az arcunkon, puncs ízzel gazdagodva búcsúztunk el egymástól, jó pihenést kívánva a jól megérdemelt, nyúlfarknyi őszi szünetre. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy az iskola minden dolgozója egy emberként mozdult meg e napon, számtalan ötlettel, végtelen energiával, és óriási segítségekkel. Igazi csapatmunka volt! Összességében elmondhatjuk, hogy „tök jól” sikerült ez a nap (is) az iskolánkban.

Iskolánk vezetősége és pedagógusai nevében:

Ráczné Pincési Julianna és Fülöpné Móré Boglárka