Határtalanul kirándulás. Felvidék. 2023. tavasz

Beszámoló a HAT-KP-1-2022/1-000580 Határtalanul kirándulás lebonyolításáról

A projekt legfontosabb eredményei, tapasztalatai

A kirándulásunk útvonala Szlovákia olyan településeit érintette, amelyek fontos szerepet játszottak a bányászatban, közigazgatásban, művelődéstörténetben. Az előkészítő szakaszban a diákok felkészítő órákon vettek részt, ahol információkat kaptak Szlovákia földrajzáról, történelméről, művészetéről. A tanulmányi kirándulás során az előkészítő szakaszban megismert útvonalat jártuk végig, a már meglévő ismereteik mellé személyes tapasztalatokat szerezhettek a résztvevők. Fényképeket, videó felvételeket készítettek a megismert településekről, helyszínekről, eseményekről. Az értékelő szakaszban a gyerekek által készített fényképek és szóbeli beszámolók tették személyessé a bemutatást. Az értékelő szakasz rendezvényei jó visszacsatolást nyújtottak.

Tematikus útvonal

A kirándulás tematikája szerint diákjainkkal az útvonal településeinek olyan helyszíneit, emlékhelyeit kerestük fel, amelyek a magyar művelődéstörténetben fontos mérföldköveket jelentettek, és a korabeli végvári rendszer fontosabb állomásai, illetve szabad királyi bányavárosok voltak. Valamint Pozsonyban az egykori országgyűlés helyszínét is megtekinthettük. Nagymegyer: Ág Tibor népzenekutató emléktáblája, dolgozószobája. Deáki: Bencés kolostor, a Pray-kódex, a Halotti beszéd és könyörgés. Galánta: Kodály Zoltán, Eszterházy kastély. Pozsony: Szent Márton templom, főtér. Bajmóc: kastély. Selmecbánya: történelmi belváros, bányamúzeum. Garamszentbenedek: Bencés kolostor. Nagyszombat: belváros, püspöki palota. Trencsén: belváros. Trencséntornyos: II. Rákóczi Ferenc. Beckó: vár. Besztercebánya: múzeum, főtér. Zólyom: Balassi Bálint szülőhelye, vár. Léva: Dobó kastély, erőd.

Előkészítő foglalkozás

A határon túl élő magyarság létszáma a felvidéken illetve az utazás során felkeresett településeken. A körutazás állomásainak földrajzi elhelyezkedése. A felkeresett települések magyarságának története, kapcsolódása utazásunk témájához. A területen élő magyarság néprajzi jellemzői, népviselete, népdalai, népművészetének jellemzői. A tanulmányi kirándulás részletes programja. Az egyes napokon felkeresett települések, ottani tevékenységeink bemutatása, a tanulók feladatai.

A tanulmányi kirándulás rövid bemutatása

1. nap

Délelőtt: Indulás Cecéről 600–kor, az alapi tagiskola diákjait az általános iskola előtt vettük fel, majd Daruszentmiklóson a Barátság háznál szálltak fel az ottani diákok. A délelőtt folyamán megérkeztünk első állomásunkra, Nagymegyerre. Azért itt kezdtük a programunkat, mert az ottani magyar néptáncos csoporttal megbeszéltünk egy találkozót, hogy a diákjaink közös programon vegyenek részt a külhoni magyarokkal. Itt felkerestük Ág Tibor népdalkutató, és népzenegyűjtő emléktábláját, majd a városi kultúrházban megnézhettük a rekonstruált dolgozószobáját is. Nagy szeretettel vártak és egy kis vendéglátással is fogadtak minket a csoport nevelői és növendékei.

Délután: Megérkeztünk Deákiba, ahol a Bencés kolostorban a gyerekek a Halotti beszéd történetével, a Pray-kódexszel és az ottani apátság történelmével ismerkedtek meg egy idegenvezetés kíséretében. Innen Galántára vezetett az utunk, ott Kodály Zoltán gyerekkorának helyszínét ismerhettük meg, valamint a híres Eszterházi kastélyt tekintettük meg. Sajnos a kastély rossz állapota miatt nem látogatható, ezért csak az idegenvezető elmondásából ismerhettük meg annak történetét. Ezek után érkeztünk már kicsit megkésve Pozsonyba, ahol a Szent Márton székesegyházat néztük meg, ebben a templomban a Habsburg-házi királyokat koronázták meg. Egy rövid városi sétára még volt időnk, ennek keretében az egykori országgyűlés épületét néztük meg, és a híres pozsonyi mértékegységeket is megismertük. Ezután még Ótúrára, a szálláshelyünkre kellett érnünk, így nem volt időnk Dévénybe is ellátogatni. Pozsonyból a szállás felé tartva több torlódás is volt, így épphogy időben a szállásra értünk. Vacsora után elfoglaltuk a szobákat, és megbeszéltük a következő nap teendőit.

2. nap

Délelőtt: Reggeliután Bajmócon kezdtünk, ahol Közép-Európa egyik legjobb állapotban megőrzött kastélya található, a hétvége miatt mikor odaértünk, akkor már hatalmas sor várakozott a belépésre, ezért csak kívülről láttuk a kastélyt, de Mátyás király hársfája előtt megismertük Bajmóc történetét, jelentőségét. Szabadprogramot engedtünk a vásárban a gyerekeknek, majd indultunk tovább.

Délután: Selmecbányára értünk és ott a városka központját fedeztük fel, a Szentháromság szoborhoz nem tudtunk elmenni, mert egy tűzeset miatt az utca le volt zárva. Felkerestük a Bányászati Múzeumot, ahol egy „bánya-túrán” vettünk részt. Ez a program nagyon tetszett a gyerekeknek. Utána Garamszentbenedek volt az úti cél, ahol a bencések legendás hírű vártemplomát ismerték meg a tanulók. Nyitrán átutazva értünk Nagyszombatra, ahol egy városnéző túrát tettünk a gyerekekkel, megtekintettük a központ nevezetességeit, templomait, épületeit. Ezután már visszautaztunk a szállásra és vacsora következett.

3. nap

Délelőtt: Reggeli után látogatást tettünk Trencsénben Csák Máté egykori kiskirály központjában, ahol a vár történetét ismertük meg, valamint megnézhettük a vár alatti sziklába vésett római-kori feliratot. A városka főterén egy kis szabadidőt tölthettünk. Ezután indultunk tovább Trencséntornyosra, ahol a Rákóczi szabadságharc sorsdöntő csatája zajlott. A csata emlékére állított oszlopnál egy szalagot helyeztünk el. Előadást hallhattunk az idegenvezetőnktől a csata jelentőségéről.

Délután: A beckói várba látogattunk el. Az egykor nagy jelentőségű várat, mikor már nem volt rá szükség hagyták lepusztulni. Ennek ellenére nagyszerű volt az ottani program. A tanulók egy érdekes előadást kaptak a vár történetéről, kipróbálhatták a karikás ostort, a solymászatot és íjászatot is.

4. nap

Délelőtt: Reggeli után bepakoltunk és Besztercebányára utaztunk, ahol a partizánok emlékére épített múzeum kertjében megtekintettük a hadászati kiállítást, tankokat, páncélozott harcjárműveket, önjáró lövegeket, tarackokat, légvédelmi ütegeket. Innen a központba sétáltunk, ahol éppen május 1-i ünnepségek voltak, néptáncosok léptek fel a felállított színpadon. A gyönyörű főteret közösen is majd szabadprogram keretében is felfedeztük.

Délután: Zólyom váránál folytattuk a programunkat. Itt a Balassi Bálint emlékére állított táblára szerettünk volna szalagot helyezni, de a vár valószínűleg az ünnep miatt zárva volt, ezért a kapujára kötöttük fel a szalagunkat. Utolsó állomásunk Léva volt, ahol a Dobó-kastélyként emlegetett erődöt kerestük fel, itt szalagot kötöttünk a Dobó István emlékére a fia által állíttatott emléktábla alá. Léváról már egyenesen indultunk haza. Este 1800-kor értünk Cecére.

Hasonló életkorú külhoni magyar csoporttal közös tevékenység

Nagymegyerben az ottani külhoni néptánccsoporttal volt megbeszélve egy találkozó. Nagy szeretettel fogadtak minket, és az egyik nevelőjük körbevezetett bennünket a városban. Megnéztük Ág Tibor emléktábláját, majd a rekonstruált dolgozószobáját. Ezután a néptáncosok próbatermében fogadtak minket, ahol pogácsával, süteménnyel üdítővel kínáltak meg, a gyerekek pedig megismerték az ottani diákokat, tevékenységüket.

Értékelő óra

Az értékelő óra elején röviden összefoglaltuk a projekt célját, útitervét, majd a gyerekek által a kiránduláson készített fényképekből tartottunk bemutatót a hatodik évfolyamos diákoknak, és azoknak, akik nem vettek részt a kiránduláson, illetve a megjelent érdeklődőknek. A kirándulás útvonalát követve minden helyszín, esemény felidézésre került. A diákok a képekhez kapcsolódóan személyes élményeiket mesélték el. Minden állomáshelyet a gyerekek mutattak be, kiemelve a legérdekesebb dolgokat.

Képek

1. nap (Nagymegyer – Deáki – Galánta – Pozsony)

2. nap: (Bajmóc – Selmecbánya – Garamszentbenedek – Nyitra – Nagyszombat)

3. nap: (Trencsén – Trencséntornyos – Beckó)

4. nap: (Besztercebánya – Zólyom – Léva)

Előkészítő foglakozás:

Záró alkalom: