Jutalomkirándulás – Pákozd-Sukoró

2022. október 18-án az előző tanév jeles és kitűnő tanulói egy jutalomkiránduláson vehettek részt. A második és negyedik osztályosok 34 diákkal és 2 kísérő pedagógussal a Pákozd – Sukorói Arborétumba látogattak el.

Reggel az iskolában gyülekeztünk. Először felvettük úticsomagjainkat, majd reggeli után indultunk is a buszra, hogy elindulhassunk a várva-várt kirándulásra.

Amint odaértünk, az első dolgunk a Tájmúzeum megtekintése volt. Végig jártuk az interaktív kiállítást, mely bemutatta számunkra a vidék természeti képét. Ennek segítségével nyomon követhettük a terület földtörténeti kialakulását, éghajlati-, geológiai- és talajviszonyait, valamint vízrajzát. Betekintést kaphattunk a környék kultúrájába és megismerhettük a Velencei-tó környékéhez kapcsolódó népi mesterségeket. A halászok és nádvágók életét egy külön „Halászati kiállítás” -on keresztül részletesebben is megnézhettük.

Ezután a Vadasparkba mentünk, mely 7,25 ha területen mutatta be nekünk a legkülönfélébb állatokat. Találkozhattunk az öt, hazai erdeinkben is megtalálható nagyvad fajjal – gímszarvassal, dámszarvassal, vaddisznóval, muflonnal és őzzel is.

Itt a gyerekek számára az egyik legnagyobb látványosság a madár röpde volt, ahol fácánok, szajkók, pávák, szarkák, kacagógerlék, gyöngytyúkok vártak bennünket.

Természetesen itt sem maradhatott ki a játszótér felfedezése, ahol egy nagyon izgalmas játékot, az ipiapacsot is megtanultuk közösen.

A játék után hazaindultunk, azonban útközben még megálltunk Pákozd belterületén, hogy megnézzük a Bogár-halmon álló Miskahuszár szobrát. Ez is óriási élmény volt a gyerekeknek, de még nekünk, pedagógusoknak is, s közben egy kis történelmi visszatekintés is belefért a programba.

Kellemesen elfáradva, rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza. Mindenki nagyon élvezte a kirándulást, sok új információval gazdagodtunk mind a különböző állatfajokat, mind a Velencei-tó környékének kultúráját, történelmét illetően. Ugyanakkor a tájékozódás, információszerzés mellé a felhőtlen szórakozás és játék is belefért.

Köszönjük szépen a lehetőséget!