Kirándulás a Magyar Nemzeti Galériába

Talentum Tehetségműhely kirándulása a Magyar Nemzeti Galériába

A Képzőművészeti Talentum Tehetségműhely tanulói 2023. március 3-án a Budai várban található Magyar Nemzeti Galériába tettek látogatást. Nem túl gyakran fordulnak meg tanulóink képzőművészeti kiállításokon, így nem meglepő, hogy múzeumlátogatások alkalmával nagy élményt jelent számukra olyan festményeket, szobrokat látni testközelből, melyekkel korábban csak könyvekben vagy a tv-ben találkozhattak.

A gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 19. század művészeti korszakaival ismerkedhettek meg, bővíthették már meglévő tudásukat, illetve készíthettek „átírt” saját festményeket. Munkácsy Mihály: Ásító inas és Benczúr Gyula: Vajk megkeresztelése című művei nyomán születtek új alkotások.

A foglalkozást követően tovább barangoltunk a múzeum falai között. Jó néhány 20. századi alkotást is megtekintettünk. A gyerekek számára maradandó élmény volt többek között Csók István: Úrvacsora és Szénagyűjtők című festményét eredetiben látni, hiszen ezek az alkotások a művész szülőfalujához, Sáregreshez kötődnek, a sáregresi református templomhoz és a Malomréthez.

Jó volt látni a rácsodálkozásokat, a felfedezéseket és jó volt válaszolni a gyerekek érdeklődő kérdéseire.

Bízom benne, hogy a kirándulás alkalmával szerzett tapasztalatok, élmények hozzájárulnak a gyerekek képzőművészetek iránti érdeklődésének fokozásához és már meglévő alkotóképességeiknek további fejlődéséhez.