Márton-nap

Márton-nap a Cecei Általános Iskolában

November 11-én volt Márton nap, mely Szent Márton ünnepe és egyben időjárásjósló nap is.

Szent Márton püspök, aki Savaria (a mai Szombathely) szülötte, a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. A hagyomány szerint a fiatal katona egyszer meglátott egy fázó koldust, megszánta, és kettéhasított köpenyének felét a vállára terítette. Márton ezután kilépett a seregéből, életének hátralévő részét a kereszténység szolgálatának szentelte. 371-ben Tours polgárai püspökké választották.

A legenda úgy tartja, hogy Márton szerény ember lévén, nem akarta elfogadni a püspöki kinevezést, ezért a ludak óljába rejtőzött, de a libagágogás elárulta őt.

A néphagyományok szerint ilyenkor vágták le a hízott libákat: „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.  A liba csontjából tudtak következtetni az időjárásra. Ha az fehér és hosszú volt, a telet havasnak és hosszúnak mondták, ha barna színű és rövid volt, úgy vélték, hogy rövid és sáros (langyos) lesz. „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”, vagyis ha november 11-én havazik, enyhe, de ha sár van, hideg, kopogós tél lesz. „A bornak Szent Márton a bírája” – ilyenkor kellett megkóstolni az újbort. Ezen a napon nagy lakomákat tartottak, mert az emberek úgy hitték, hogy minél többet esznek, isznak ezen a napon, annál egészségesebbek lesznek.

Ezen a napon iskolánkban is Márton és a libák kapták a főszerepet. Az 1.b osztályosok készítették el a bejárati faliújságra a dekorációt.

Az alsós osztályok libás dalokat, mondókákat tanultak, valamit körjátékokat játszottak (Gyertek haza lúdjaim! , Száz liba egy sorba, Hatan vannak a mi ludaink…).

Kézműves foglalkozásokon termésképeket, sík- és ujjbábokat, lámpást készítettek. Libás verseket, meséket hallgattak.

A felső tagozatosok tanóráin is megjelent a legenda, a liba (technika), libás ételek (angol), Lúdas Matyi (magyar és művészetek).

A 3. szünetben a gyerekek libazsíros kenyeret ehettek. Köszönet érte Márkus Milánnak, aki a kenyereket és a lila hagymát felajánlotta, a Family-Diner Kft-nek, akiktől a libazsírt kaptuk, valamint a takarító néniknek, akik elkészítették a finom lakomát!

A nap zárásaként a felsősök, valamint a tanulószobások megnézték a Lúdas Matyi című rajzfilmet.

Tudjuk, hogy napjainkban az ünnepek szerepe, jelentősége, jellege gyors és nyilvánvaló változásokon megy keresztül, de továbbra is megmaradnak azok az alapvető funkciók, melyek nélkülözhetetlenek és semmi mással nem helyettesíthetők. Pedagógiai szempontból a közösségépítés mellett talán a legkiemelkedőbb funkciója a könnyebb, élethű információátadás, ezáltal a gyorsabb és egyszerűbb befogadás. Mindezek miatt nagyon fontosnak tartjuk, hogy jeles napjainkról, hagyományainkról méltóképpen emlékezzünk meg, hiszen ezekből a gyerekek sokat tanulhatnak, a színes programoknak köszönhetően sok élményt gyűjthetnek.