Nálunk járt a Meseposta!

A Cecei Általános Iskolában nyitottak vagyunk olyan programokra, amik az általunk nevelt gyermekek látókörét bővítik, ismereteiket szélesítik. Különösen igaz ez akkor, ha mindez sokféle kompetenciájuk fejlesztésével jár együtt. 2024. február 5-én, hétfőn ez történt, amikor ellátogatott az 1. 2. és 3. évfolyamosokhoz a Meseposta program.

A Haklik Judit által megvalósított foglalkozásokon a gyerekek csoportokban dolgoztak, véleményt alkottak, vitáztak, képviselték a csoport érdekeit úgy, hogy közben sokféle ismeretet szereztek a posta történetéről, a levélforgalomról, amit a lovasfutároktól a galambpostán át egy képzeletbeli kalandozás során ismertek meg. A postakocsis küldemény továbbításoktól eljutottunk a mai postaládák használatáig, a levélforgalmon túl a csomagküldés lehetőségéig, szabályaiig, amiket igaz, hamis állításokkal tett még élvezetesebbé. Mesélt nekünk arról is, hogy a postán pénzforgalom is van, hiszen a csekkeket még mindig sokan ott fizetik be, de a biztosításokról és a megtakarítási lehetőségekről is szó esett.

A foglalkozások keretében a gyerekek azt is megtudták, hogy a levelek szállításáért először a címzett fizetett, majd az idők során alakult ki a feladó által finanszírozott jelenlegi rendszer. Kiderült számunkra az is, hogy a világ első bélyege Angliában készült, és azóta sok millió bélyeg került forgalomba a különböző országokban. Azt is megtudtuk, hogy sokan gyűjtik is a különleges bélyegeket, amik befektetésnek sem utolsók. Judit egy porcelánból készült bélyeggel mutatta be, hogy milyen különleges is lehet egy bélyeg, és, hogy milyen sokféle anyagból is készülhet.

A foglalkozások zárásaként az idősebb évfolyamokon egy képeslapot is kitöltöttek az alkalom emlékére a gyerekek, hiszen a címzés elsajátítása szintén egy fontos kompetencia lehet egész életünkben.

Összességében úgy gondolom, hogy igazán érdekes, értékes és fejlesztő foglalkozásokon vettek részt a cecei alsó tagozatosok, amikor megismerkedtek a Meseposta kezdeményezéssel!

Köszönjük a Meseposta program szervezőinek, hogy ingyenes foglalkozásaikkal ennyi ismerethez juttatták őket!

 Szabóné Várady Katalin, szervező