Szenet kapott az iskola

Több mint 20 tonna szenet kapott a Cecei Általános Iskola

2022 novemberében hazánkban elindult a barnakőszén program, melynek keretében több mint 800 intézményben, 33 ezer tonna szén nyújt biztonságot a fűtési időszakban.

A program keretén belül, 2022. december 15-én, a Cecei Általános Iskola az elsők között kapta meg Fejér vármegyében azt a hazai barnaszenet, amellyel e télre már biztosított az iskola fűtése.

Az átadáson megjelent Riz Gábor miniszteri biztos, Fazekas Gábor Cece polgármestere, Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, Kalamán Ferencné a Dunaújvárosi Tankerületi Központ gazdasági vezetője.

Riz Gábor, a lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos az intézményben tett látogatásakor arról beszélt, hogy rendkívüli helyzetekben, rendkívüli intézkedéseket kell hozni, és ez kétségkívül egy ilyen helyzet.  

Borsod megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője az átadó előtti sajtótájékoztatón elmondta, néhány hónappal ezelőtt megbízást kapott arra, hogy a hazai szakemberekkel közösen felmérjék Magyarország lignit- és barnaszénvagyonát és készítsenek javaslatot elsősorban a rövidtávú szénfelhasználhatóságra, mind energetikai, mind az intézményi és lakossági ellátásbiztonság megteremtése érdekében. A miniszteri biztos beszédében igyekezett megnyugtatni mindenkit. Állítása szerint Magyarországon körülbelül kétszáz évre elegendő szénvagyonnal rendelkezik, ezek a tartalékok pedig biztonságérzetet adnak a jövőre nézve – tette hozzá.

Az intézmény vezetője,  Koronczai Edit maga, kollégái és a fenntartó nevében is megköszönte a támogatást. Elmondta, hogy a Cecei Általános Iskola több szempontból rendhagyó iskola. Az intézménybe több mint 250 gyermek jár, az elmúlt időszak sikeres pályázatainak köszönhetően hatalmas sportkomplexummal bővült az iskola. Tájékoztatta a megjelenteket, hogy az intézményben évtizedek óta széntüzelésű kazán üzemel, így kézenfekvő volt ez a program. Elmondta, hogy az elmúlt években a fűtőanyag beszerzése egyre nehezebbé vált, anyagilag is egyre nagyobb terhet jelentett a fenntartónak, de most a kapott mennyiséggel sikerült elegendő tüzelőanyagot beszerezni és biztosítani a megfelelő hőmérsékletet az iskola tantermeiben, közösségi terein. A köszöntőket követően az udvaron megtörtént az átadás, majd kötetlen beszélgetés alakult ki a meghívott vendégek és a jelenlévő pedagógusok között.